Betonstaalmatten of vezelwapening?

      Geen reacties op Betonstaalmatten of vezelwapening?

Je wilt een betonnen constructie gaan plaatsen en dit gaan verstevigen met betonwapening. Maar welke soorten wapening zijn er nu eigenlijk en voor welk soort kun je het beste kiezen? In dit artikel geven we je hier meer informatie over.

Is betonwapening echt nodig?

In sommige gevallen is het op zich niet nodig om een betonnen constructie te voorzien van betonwapening. Dit is bijvoorbeeld het geval als de betonnen constructie alleen uit korte kolommen of uit betonblokken bestaat. In veel gevallen bestaan constructies echter uit lange kolommen en dan is betonwapening wel nodig. Beton kan snel scheuren en beton met betonwapening scheurt niet zo snel verder. Dit voorkomt instorten en draagt dus bij aan de veiligheid.

Betonwapening met staalmatten

Betonstaalmatten zijn het meest bekende soort betonwapening. Dit is ook de meest traditionele manier. Betonstaalmatten zijn netten die bestaan uit ijzeren staven. Voor kleinere constructies wordt er gebruik gemaakt van fijne netten en voor grotere constructies van grove netten. Het nadeel van betonwapening met stalen maten is dat je deze wapening moet aanbrengen voordat je het beton gaat storten en dit kost dus extra tijd.

Je kunt kant-en-klare staalmatten kopen bij een bouwmarkt of op internet bestellen. Als je betonnen constructie niet recht en vlak is, kan het slim zijn om de staalmatten zelf te maken. Dit doe je door stalen staven aan elkaar te lassen. Het is echter ook mogelijk om staalmatten speciaal op maat te laten maken. 

Betonwapening met vezels

Vezelwapening is een andere vorm van betonwapening. Bij vezelwapening worden er vezels met het stortbeton verwerkt. Je hoeft de wapening dus niet apart aan te brengen, want dit wordt direct gedaan met het storten van het beton. Daarom werkt betonwapening met vezels ook sneller dan betonwapening met staalmatten.

Als je kiest voor vezelwapening, zul je ook nog moeten kiezen voor vezels van staal of van kunststof. Over het algemeen maakt dit niet heel veel uit, aangezien de prijs en kwaliteit van beide soorten vezels bijna gelijk zijn. Kunststofvezels nemen echter minder water op dan stalen vezels en je krijgt hierbij ook niet te maken met roestvlekjes. Daarentegen zijn stalen vezels wel weer iets sterker dan vezels van kunststof.

Aandachtspunten

Het is belangrijk om bij het plaatsen van betonwapening te letten op een aantal aandachtspunten. Zo kun je je het beste door een ingenieur of architect laten adviseren en hem ook laten berekenen hoeveel betonwapening je nodig hebt. Kies je voor betonwapening met betonstaalmatten? Dat moet er altijd voldoende ruimte boven de bovenste staalmat zitten en moeten de ijzers ook niet te diep in het beton zitten.