De zoektocht naar een baan

      Geen reacties op De zoektocht naar een baan

In dit artikel vindt je meer informatie over het sollicitatieprocess en hoe je meer kans maakt op een baan.

Stop de fancy CV voorbeelden

VDe voorbeelden van Canva, Pinterest of Etsy zien er misschien schattig uit, maar ze kunnen je tegenhouden. Het is allemaal uiterlijk en heeft geen inhoud. Het is niet geoptimaliseerd voor het zoeken naar werk in een digitaal tijdperk. De tekstvakken die ze vaak gebruiken, kunnen bijvoorbeeld niet worden gelezen door de volgsystemen van recruitment bureau’s. Tegelijkertijd, bedenk dat mensen beslissingen nemen. Dit betekent dat het ontwerpen van een CV dat gemakkelijk te lezen is (geen enorme blokken tekst!), en, belangrijker nog, relevant is voor de specifieke potentiële werkgever, en de rol waarnaar je solliciteert (bijvoorbeeld bij management vacatures). Weet je niet zeker waar u moet beginnen? Kijk naar de functieomschrijving en, met behulp van je eigen woorden, papegaai niet terug wat de attributen of vaardigheden zijn waarnaar ze op zoek zijn.

Maak geen deel uit van de 80%

Volgens Ali Breen, een loopbaancoach die voornamelijk werkt met millennials en Gen Zs, is er een ‘verborgen arbeidsmarkt’. Denk: Degenen die een baan krijgen door mond-tot-mondreclame, of gewoon geplaatst in een etalage, of de werving manager Twitter. Deze zijn goed voor 80%* van de banen die er zijn. De overige 20? Degenen die geplaatst worden op populaire jobboards zoals Indeed, Young Capital of de Nationale Vacaturebank. En toch: Tachtig procent van de mensen solliciteert voor die 20 procent van de banen. Het krijgen van bootladingen van aanvragers voor een rol is hoe die bedrijven hun geld verdienen.

Dat wil niet zeggen dat je niet moet solliciteren voor rollen die je ziet op die sites, maar dat moet niet de omvang van je zoektocht naar werk blijven. En op zijn minst, kijk of je iemand kent die iemand kent bij het bedrijf dat je net hebt aangevraagd, en vraag ze om een verbinding voor je te maken. Pro-tip: LinkedIn heeft een functie die kan laten zien of je gedeelde connecties met iemand hebt.