Injecteren iepen

      Geen reacties op Injecteren iepen

Door injecteren iepen helpt BTL de iepziekte te bestrijden. Daar gaan vele iepen aan dood. Iepen zijn bomen die veel voorkomen in de westelijke helft van Nederland. Het zijn prachtige bomen die mede het karakteristieke Hollandse landschap vormgeven. Een prettige eigenschap van de iepenboom is dat hij goed bestand is tegen een klimaat met zout in de lucht, zoals aan de kust. Dat is de reden waarom de iep in plaatsen als Den Haag en Scheveningen in aantallen van vele duizenden zijn te vinden. Door injecteren iepen kan worden voorkomen dat de bomen dood gaan aan de beruchte iepziekte.

Injecteren iepen nieuwe techniek

De iepziekte kwam voor het eerst voor in de jaren zeventig van de vorige eeuw. De bomen gingen er aan dood en gemeenten betaalden fortuinen aan het planten van nieuwe iepen. Na jaren onderzoek kwam er in de jaren negentig een methode beschikbaar om te voorkomen dat de iepen ziek werden. Die methode heet injecteren iepen. Door de iepen in te spuiten met een middel worden ze niet ziek. Iepen die al ziek zijn worden zo snel mogelijk gekapt, om te voorkomen dat ze andere bomen met de ziekte kunnen besmetten. De behandeling door injecteren iepen en het gecombineerd kappen van zieke iepen is arbeidsintensief, maar wel succesvol.

Injecteren iepen door BTL

De iepziekte heeft met name in Den Haag veel schade veroorzaakt aan de vele tienduizenden iepen in de stad. BTL is tegenwoordig betrokken bij de zorg voor de iepen in de stad. De bomen worden intensief gemonitord. Door injecteren iepen en het kappen van zieke bomen kan worden voorkomen dat er grote schade aan het bomenbestand ontstaat. Wat ook helpt is dat de gekapte zieke iepen worden vervangen door een variant van de iepen die minder gevoelig is voor de iepziekte.