Maak een plan voor het onderhoud van gebouwen

Het hebben van een bedrijfspand is een zeer goede investering maar let op: het brengt ook werk met zich mee. Het onderhoud van gebouwen is een vak apart en je kunt het niet zomaar aan toeval overlaten. Maak daarom altijd een werkplan voor het onderhoud van je gebouwen om verrassingen te voorkomen. 

Dagelijks onderhoud aan je pand

Onderhoud van gebouwen

Het is onvermijdelijk dat er in een gebouw waar elke dag wisselende activiteiten plaatsvinden onderdelen defect raken. Defecten kunnen ontstaan door normale slijtage, maar ook doordat gebruikers schade aanrichten. Iedereen die te maken heeft met het beheer van een gebouw maakt mee dat de verlichting het begeeft, dat er iets misgaat met het sanitair of dat hang- en sluitwerk van de deuren niet meer werkt. Deze kleine gebreken moeten zo snel mogelijk verholpen worden. Het gebouw en de inventaris moeten immers altijd toonbaar en bruikbaar zijn en vervolgschade moet je zien te voorkomen. Er bestaan meerdere manieren om dit onderhoud goed te organiseren. Het gebruik van een wekelijkse inspectielijst is daarvan een goed voorbeeld.

Preventief onderhoud

Voorkomen is beter dan genezen! Preventief onderhoud wil zeggen dat je op tijd de juiste maatregelen neemt om mankementen en/of beperkingen in de toekomst te voorkomen. De pijlers van goed preventief onderhoud zijn:

Onderhoud van gebouwen
  • regelmatige inspectie door een vast persoon
  • signaleren van nieuwe eisen en nieuwe ontwikkelingen
  • controle op juist gebruik

Al deze aspecten en meer neem je op in je werkplan zodat je nooit voor verrassingen komt te staan. Zoek een goede facilitair manager en je zult nooit meer tegen problemen aanlopen in je pand die je niet op kunt lossen.