Nieuwe veiligheidshandschoenen nodig? Let bij je aanschaf op deze aspecten

Natuurlijk geldt op elke werkplek van ieder mens dat veiligheid het belangrijkst is. Bij sommige beroepen is de kans op fysiek letsel echter significant hoger dan bij andere beroepen. Als je in de bouw of in de zware industrie werkt heb je bijvoorbeeld te maken met een verhoogde kans op lichamelijk letsel door ongevallen of onhandigheden. Geen wonder dus dat je in veel beroepen verplicht wordt om kleding te dragen die jou extra veiligheid moeten bieden. Hier vallen onder meer veiligheidshandschoenen onder. Omdat het aanschaffen van nieuwe veiligheidshandschoenen mogelijk nieuw voor je is vertellen we hieronder welke aspecten je tijdens je aanschafproces in de gaten dient te houden.

Veiligheidshandschoenen

Waartegen moeten de handschoenen jou beschermen?

Er zijn verschillende veiligheidshandschoenen op de markt die je kunnen beschermen tegen verschillende gevaren. Bepaal dus eerst waartegen je handschoenen je eigenlijk moeten beschermen. Er bestaan wat dit betreft twee hoofdcategorieën, te weten handschoenen die protectie bieden tegen scherpe of zware gereedschappen en handschoenen die je beschermen tegen chemische stoffen. Binnen deze hoofdcategorieën zijn er vervolgens nog diverse varianten te vinden.

Beschermende waarde

Op het etiket op de verpakking van een paar veiligheidshandschoenen hoort altijd te zijn vermeld wat precies de beschermende waarde is. Deze waarde kan in vijf niveaus worden aangegeven. Dit wordt doorgaans aangegeven per type bescherming. Verschillende gevaren krijgen zo dus een ‘score’. Naarmate je een beroep hebt met een hoger risico zul je ook voor een hogere beschermende waarde moeten gaan.

Normering

Om zeker te weten dat je met veiligheidshandschoenen van goede kwaliteit te maken hebt is het aan te bevelen altijd handschoenen te kopen die voldoen aan de normen zoals die bijvoorbeeld zijn opgesteld in de NEN-EN 420 normering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *