Sedumdak

      Geen reacties op Sedumdak

Hoogst waarschijnlijk heeft u het al een paar keer voorbij zien komen of misschien heeft u ervan gehoord. Het blijkt een van de meest duurzame trends van 2020 te zijn; het sedum dak.

Kenmerken van het groene dak

U kunt het meestal herkennen aan de groene beplanting op een dak. Deze beplanting bestaat uit vetplanten die goed kunnen tegen diverse weersomstandigheden, zoals kou, hitte, droogte en wind. Oftewel de ideale beplanting voor het wisselvallige weer in Nederland.

De voordelen en nadelen

Het sedum dak neemt vele voordelen met zich mee met een in vergelijking klein aantal nadelen. Om te beginnen heeft u het voordeel van;

  • betere geluidsisolatie. Hoe zwaarder de massa op het dak is hoe hoger de geluidsreductie is.
  • betere isolatie. Een beplant dak kan tijdens de warme zomerdagen de binnentemperatuur tot wel vijf graden verlagen en daarmee goed de koelte bewaren.
  • een toename van biodiversiteit. Gemeentes adviseren tegenwoordig om groene tuinen aan te leggen, maar dit hoeft niet per se in de tuin en kan dus ook op het dak.

Dit is overigens niet alles. Naast het feit dat het je huis een knappere, groenvriendelijke uitstraling geeft helpt het ook mee aan de levensduur van je dak. Zo kan je met behulp van een met sedum beplant bitunen dak de levensduur verdubbelen!

Naast bovenstaande punten brengt het groene dak ook een aantal nadelige eigenschappen met zich mee, maar deze kunt u voorkomen met een goede aanleg/constructie van het groene dak. Zo kunt u het risico van een lekkage verhogen door bijvoorbeeld de wortelgroei, maar ook het opsporen van eventuele lekkages kan kosten met zich meebrengen. Zorg er daarom voor dat de constructie goed word aangelegd.

Ten slot brengt het aanleggen en het kopen van een sedum dak de nodige kosten met zich mee, maar als we dit gaan vergelijken met alle voordelen die het tegelijkertijd ook meeneemt overtreffen deze het zeker. Geen wonder dat het één van de meest duurzame trends van het jaar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *